ßßß Cookit - przepis na Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 20 dekagramów
masa marcepanowa 12 dekagramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
sól według uznania
tłuszcz według uznania
woda 2 łyżek stołowych
polewa gorzka 15 dekagramów
truskawka 75 dekagramów
galaretka porzeczkowa 1 sztuk
beza 10 dekagramów
fasola sucha według uznania
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i na 30 minut włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej formie do tarty, wylepiając rant. Przykryć ciasto pergaminem i obciążyć fasolą. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. Zdjąć fasolę i pergamin. Ostudzić ciasto. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią ciasto. Pozostawić w chłodnym miejscu, by zastygła. Truskawki oczyścić i umyć. Rozłożyć na tarcie i zalać rozpuszczoną galaretką porzeczkową. Posypać pokruszonymi bezami i zaraz podawać.
Uwagi:
Ciasto: 20 dag mąki, 12 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki wody, tłuszcz do formy
Wierzch: 15 dag gorzkiej polewy, 75 dag truskawek, słoik galaretki z porzeczek, 10 dag bezów, sucha fasola
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1956/Tarta-truskawkowa