Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 20 dekagramówmasa marcepanowa 12 dekagramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
sól według uznaniatłuszcz według uznania
woda 2 łyżek stołowychpolewa gorzka 15 dekagramów
truskawka 75 dekagramów
galaretka porzeczkowa 1 sztuk
beza 10 dekagramów
fasola sucha według uznaniaWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i na 30 minut włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej formie do tarty, wylepiając rant. Przykryć ciasto pergaminem i obciążyć
fasolą. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. Zdjąć
fasolę i pergamin. Ostudzić ciasto. Polewę rozpuścić w kąpieli
wodnej i posmarować nią ciasto. Pozostawić w chłodnym miejscu, by zastygła.
Truskawki oczyścić i umyć. Rozłożyć na tarcie i zalać rozpuszczoną
galaretką porzeczkową. Posypać pokruszonymi
bezami i zaraz podawać.Uwagi:Ciasto: 20 dag
mąki, 12 dag
masła, 2 łyżki
cukru pudru, 1
żółtko, szczypta
soli, 2 łyżki
wody, tłuszcz do formyWierzch: 15 dag gorzkiej polewy, 75 dag
truskawek, słoik
galaretki z
porzeczek, 10 dag
bezów,
sucha fasolaCiasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: