Wykonanie
Łatwa w wykonaniu, pyszna i pachnąca.
Tarta z
truskawkami, na
bitej śmietanie. A pod
spodem krem budyniowy na bazie
żółtek, z prawdziwą
wanilią. Dla równowagi, bo
truskawki coraz słodsze, odrobina
galaretki z
czerwonej porzeczki, z dodatkiem
truskawki. Na wierzchu i na spodzie.
Składniki:Ciasto:pół kostki schłodzonego
masła1 szkl.
mąkiszczypta
soli2 łyżki zimnej
wodyKrem:2
żółtka1 szkl
mlekaziarenka z połowy
laski waniliipół szklanki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej100ml słodkiej
śmietany1 łyżeczka
cukru pudru250g świeżych
truskawek4 łyżki
galaretki porzeczkowo-truskawkowej*Przygotowanie:
Masło pokroić w małe kawałki, dodać
mąkę i
sól. Nożem rozdrobnić na niewielkie kawałeczki, coś w rodzaju kruszonki. Dodać
wodę i szybko ugnieść ciasto. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Mleko zagotować z
wanilią.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
mąkę. Wlać powoli
mleko, mieszając. Przelać do garnka i podgrzewać cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.Ciasto wałkować na cienki placek i wyłożyć do blaszki na tartę (ok 18 cm). Nakłóć ciasto, aby nie rosło podczas pieczenia. Można użyć
grochu albo specjalnych ziarenek ceramicznych wielokrotnego użytku, wtedy pod ziarenka warto położyć folię. Piekarnik nagrzać do 180C i piec ciasto ok 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z łyżeczką
cukru pudru.W niewielkim garnku podgrzać połowę
galaretki, zdjąć z palnika jak tylko się rozpłynie.Wystudzony spód posmarować pozostałą połową
galaretki. Na nią położyć krem budyniowy, następnie ubitą
śmietanę. Umyte
truskawki pokroić na części lub na połówki. Ułożyć na
śmietanie. Całość posmarować rozpuszczoną
galaretką.Smacznego :)
*
galaretka ze słoika, może być zwykły
dżem z
czerwonej porzeczki, jeśli ma pestki, należy przetrzeć go przez sitko, zaraz po podgrzaniu