ßßß
Składniki:Ciasto:pół kostki schłodzonego masła1 szkl. mąkiszczypta soli2 łyżki zimnej wodyKrem:2 żółtka1 szkl mlekaziarenka z połowy laski waniliipół szklanki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej100ml słodkiej śmietany1 łyżeczka cukru pudru250g świeżych truskawek4 łyżki galaretki porzeczkowo-truskawkowej*Przygotowanie:Masło pokroić w małe kawałki, dodać mąkę i sól. Nożem rozdrobnić na niewielkie kawałeczki, coś w rodzaju kruszonki. Dodać wodę i szybko ugnieść ciasto. Odstawić do lodówki na pół godziny.Mleko zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Wlać powoli mleko, mieszając. Przelać do garnka i podgrzewać cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.Ciasto wałkować na cienki placek i wyłożyć do blaszki na tartę (ok 18 cm). Nakłóć ciasto, aby nie rosło podczas pieczenia. Można użyć grochu albo specjalnych ziarenek ceramicznych wielokrotnego użytku, wtedy pod ziarenka warto położyć folię. Piekarnik nagrzać do 180C i piec ciasto ok 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.Śmietanę ubić z łyżeczką cukru pudru.W niewielkim garnku podgrzać połowę galaretki, zdjąć z palnika jak tylko się rozpłynie.Wystudzony spód posmarować pozostałą połową galaretki. Na nią położyć krem budyniowy, następnie ubitą śmietanę. Umyte truskawki pokroić na części lub na połówki. Ułożyć na śmietanie. Całość posmarować rozpuszczoną galaretką.Smacznego :)
* galaretka ze słoika, może być zwykły dżem z czerwonej porzeczki, jeśli ma pestki, należy przetrzeć go przez sitko, zaraz po podgrzaniu