Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
śliwka węgierka 750 gramów
cukier puder według uznania
mąka 250 gramów
masło 100 gramów
żółtko 1 sztuk
sól według uznania
woda według uznaniaWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
jajko, wymieszać i dodać przesianą
mąkę. Wyrobić rękami, aż ciasto będzie zupełnie gładkie, uformować w kulę i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować 2, 3-krotnie, za każdym razem składając je na połowę. Wypełnić nim formę wysmarowaną
masłem i posypaną
mąką.
Śliwki podzielić na pół wzdłuż, wyjmując pestki. Formę z
ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut Po wyjęciu posypać ciasto
cukrem pudrem i ułożyć połówki
śliwek skórką do dołu. Wstawić ponownie do piekarnika o temperaturze 220 stopni C. Po 20 minutach posypać
cukrem pudrem i piec jeszcze około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać lekko
cukrem pudrem przez sitkoCiasta i DeseryPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: słodyczomaniakData: 2007-08-18witam,
tarta sie piecze zobaczymy co wyjdzie :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: