ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegośliwka węgierka 750 gramówcukier puder według uznaniamąka 250 gramówmasło 100 gramówżółtko 1 sztuksól według uznaniawoda według uznaniaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać i dodać przesianą mąkę. Wyrobić rękami, aż ciasto będzie zupełnie gładkie, uformować w kulę i odłożyć na godzinę w zimne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować 2, 3-krotnie, za każdym razem składając je na połowę. Wypełnić nim formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Śliwki podzielić na pół wzdłuż, wyjmując pestki. Formę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut Po wyjęciu posypać ciasto cukrem pudrem i ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Wstawić ponownie do piekarnika o temperaturze 220 stopni C. Po 20 minutach posypać cukrem pudrem i piec jeszcze około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać lekko cukrem pudrem przez sitkoCiasta i DeseryPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: słodyczomaniakData: 2007-08-18witam, tarta sie piecze zobaczymy co wyjdzie :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: