ßßß Cookit - przepis na Tarta piaskowa z malinami

Tarta piaskowa z malinami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
biszkopty 15 sztuk
masło 120 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
migdały - mielone 80 gramów
pomarańcza 1 sztuk
ekstrakt z wanilii 0,5 łyżek deserowych
cukier puder 0,75 szklanek
maliny 600 gramów
płatki migdałowe 30 gramów
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć na krem, dodać rozkruszone w mikserze biszkopty, migdały oraz 2 łyżki wody i starannie wymieszać. Ciastem wylepić dno formy rękoma oprószonymi cukrem pudrem. Przykryć folia i wstawić do stężenia do lodówki na noc. Następnego dnia z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać z cukrem oraz ekstraktem waniliowym, zagotować i odparować 10 minut na małym ogniu. Do syropu wsypać oczyszczone maliny i delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić. Na godzinę przed podaniem usunąć folię z ciasta. Osączone maliny ułożyć na spodzie tarty i ponownie wstawić do lodówki. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe i posypać nimi tartę. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9219/Tarta-piaskowa-z-malinami