Wykonanie
Pyszny, delikatny przekładaniec.
Biszkopt, to angielski sponge, z dodatkiem mielonych
migdałów, wilgotny i smaczny. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udający. Masa, z kremowego
serka, dość słodka, delikatnie pomarańczowa. Ciasto przekładane
pomarańczowo-
migdałowe jest bardzo dobrze wyważone
smakowo i wilgotne. Najsmaczniejsze na drugi, trzeci dzień. Polecam.
175 g
masła175 g drobnego
cukru3
jajka, roztrzepane150 g
maki samorosnącej50 g mielonych
migdałówkilka kropli ekstraktu z
migdałówprażone
płatki migdałowe do dekoracjido przełożenia:280 g
serka cream cheese(ja użyłam
serka philadelphia)2 łyżki świeżo wycisniętego soku z
pomarańczy2 łyżeczki drobno startej skórki z
pomarańczy100 g
cukru pudru, przesianegoPiekranik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy o wymiarach 20 cm.Na
biszkopt ucieramy
masło i
cukier do białości. Stopniowo dodajemy
jajka, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą
mąkę, mielone
migdały i ekstrakt
migdałowy i dokładnie mieszamy.Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 25-30 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem).Wyciągamy ciasto z foremki i przekładamy na kratkę do wystudzenia.W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia. Do
serka dodajemy
sok pomarańczowy, skórkę z
pomarańczy i
cukier puder i bardzo dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka.
Biszkopt, kroimy w poprzek na pół, wykładamy połowę masy na pierwszy krążek i przykrywamy drugim. Pozostałą część masy serowej wykładamy na wierzch
biszkoptu. Posypujemy uprażonymi
płatkami migdałowymi ( u mnie posiekane
migdały)Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"