ßßß Cookit - przepis na Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe

Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

Pyszny, delikatny przekładaniec. Biszkopt, to angielski sponge, z dodatkiem mielonych migdałów, wilgotny i smaczny. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udający. Masa, z kremowego serka, dość słodka, delikatnie pomarańczowa. Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe jest bardzo dobrze wyważone smakowo i wilgotne. Najsmaczniejsze na drugi, trzeci dzień. Polecam.
175 g masła
175 g drobnego cukru
3 jajka, roztrzepane
150 g maki samorosnącej
50 g mielonych migdałów
kilka kropli ekstraktu z migdałów
prażone płatki migdałowe do dekoracji
do przełożenia:
280 g serka cream cheese(ja użyłam serka philadelphia)
2 łyżki świeżo wycisniętego soku z pomarańczy
2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
100 g cukru pudru, przesianego
Piekranik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy o wymiarach 20 cm.
Na biszkopt ucieramy masło i cukier do białości. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą mąkę, mielone migdały i ekstrakt migdałowy i dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 25-30 minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Wyciągamy ciasto z foremki i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia. Do serka dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i cukier puder i bardzo dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka.
Biszkopt, kroimy w poprzek na pół, wykładamy połowę masy na pierwszy krążek i przykrywamy drugim. Pozostałą część masy serowej wykładamy na wierzch biszkoptu. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi ( u mnie posiekane migdały)
Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/09/ciasto-przekadane-pomaranczowo-migdaowe.html