Wykonanie
Krajanki coraz częściej goszczą na moim
stole z prostej przyczyny, są zazwyczaj pyszne. Podobnie jest w przypadku tej krajanki
wiśniowo-migadłowej z marcepanową kurszonka . Cieniutka warstwa kruchego ciasta, pyszne
migdałowe wypełnienie i kruszonka z marcepanowymi cząstkami a wszystko to okraszone dodatkowo
wiśniowym akcentem. Jeden kawałek to za mało, ręce same wyciągają się po więcej. Polecam.
100 g
maki50 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1 łyżka
cukru pudru5 łyżek
dżemu wiśniowegokruszonka:75 g
mąki75 g
cukru25 g
masła, miękkiego, w kostkach50 g marcepanu, pokrojonego w kostkę50 g kandyzowanych
czereśni, posiekanych50 g
płatków migdałowychwarstwa migdałowa:100 g
masła, miękkiego i pokrojonego w kostkę75 g drobnego
cukru2 duże
jajka, roztrzepane100 g mielonych
migdałów25 g
mąkiNa ciasto kruche,
mąkę,
masło i
cukier umieszczamy w mikserze i ucieramy, aż do uzyskania konsystencji
bułki tartej. Dodajemy 2 łyżki zimnej
wody i ponownie ucieramy, gdy ciasto nie jest dostatecznie gładkie, można dodać jeszcze dodatkowo kilka kropli
wody.Ciasto wykładamy na blachę i wałkujemy na grubość ok 3-4 cm. Odcinamy końce i wykładamy kwadratową blachę o wymiarach 18 cm, tak aby z każdej strony ok 1/2 cm ciasta zachodziła na ścianki blaszki. Chłodzimy 30 minut w lodówce.Piekarnik nastawiamy na 200 st.Kruszonka: mieszamy
cukier z
mąką, dodajemy
masło i mikserem lub palcami ucieramy do momentu utworzenia kruszonki, dodajemy marcepan,
czereśnie i
płatki migdałowe.Warstwa migdałowa: wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera.Ciasto kruche w foremce smarujemy
dżemem wiśniowym, na
dżem wykładamy masę
migdałową i lekko rozsmarowujemy szpatułą. Posypujemy kruszonka. Pieczemy ok 40 minut, przykrywając pod koniec pieczenia folią, by zapobiec zbrązowieniu wierzchu. Pozostawiamy do wystygnięcia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.Przepis z książki Sarah Randell " Weekend baking"