ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,5 szklanekcukier puder 0,5 szklanekśmietana 2 sztukmargaryna 12,5 dekagramówżółtko 1 sztukjajko 1 sztukcukier 20 dekagramówmiód 3 łyżek stołowychorzechy włoskie 10 dekagramóworzechy pistacjowe 10 dekagramówWykonanie:1. Mąkę, miękką margarynę i cukier puder posiekać nożem na stolnicy. Dodać żółtko i jajko, śmietanę i znów posiekać. Z ciasta ulepić kulę, owinąć ją w folię i włożyć pod zamrażalnik na 3 godziny.2. Przygotować masę: w garnku gotować 3/4 szklanki wody z cukrem tak długo, aż woda wyparuje, a cukier zacznie brązowieć; dodać miód i śmietanę, wymieszać, zagotować; dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.3. Kawałkami ciasta grubości 5mm wylepić dno i boki formy do tarty (średnia 26cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, a następnie nakryć folią aluminiową i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.4. Na podpieczone ciastko wyłożyć masę orzechową. Piec jeszcze około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: IzabelaData: 2008-12-29Mam małe pytanko: dwie śmietany ale jakie??Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: