ßßß Cookit - przepis na Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
cukier puder 0,5 szklanek
śmietana 2 sztuk
margaryna 12,5 dekagramów
żółtko 1 sztuk
jajko 1 sztuk
cukier 20 dekagramów
miód 3 łyżek stołowych
orzechy włoskie 10 dekagramów
orzechy pistacjowe 10 dekagramów
Wykonanie:
1. Mąkę, miękką margarynę i cukier puder posiekać nożem na stolnicy. Dodać żółtko i jajko, śmietanę i znów posiekać. Z ciasta ulepić kulę, owinąć ją w folię i włożyć pod zamrażalnik na 3 godziny.
2. Przygotować masę: w garnku gotować 3/4 szklanki wody z cukrem tak długo, aż woda wyparuje, a cukier zacznie brązowieć; dodać miód i śmietanę, wymieszać, zagotować; dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.
3. Kawałkami ciasta grubości 5mm wylepić dno i boki formy do tarty (średnia 26cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, a następnie nakryć folią aluminiową i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
4. Na podpieczone ciastko wyłożyć masę orzechową. Piec jeszcze około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: Izabela
Data: 2008-12-29
Mam małe pytanko: dwie śmietany ale jakie??
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5882/Tarta-orzechowa