Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina 600 gramów
śliwki suszone 4 sztuk
morele suszone 4 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanek
szynka wędzona, plastry 4 sztuk
mąka 3 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
szalorki 4 sztuk
bulion warzywny 0,5 szklanek
śmietana gęsta 100 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
zioła prowansalskie według uznaniaWykonanie:Umyte
suszone owoce zalać
winem i odstawić na 1,5h.
Mięso pokroić na 4 plastry, rozbić, posypać
solą,
pieprzem i
ziołami. Na każdym plastrze
mięsa ułożyć plaster
szynki oraz po śliwce i
moreli. Zwinąć zrazy, spiąć wykałaczkami i oprószyć
mąką. Obsmażyć na rumiano na
oleju. Podlać pozostałym po moczeniu
winem. Dodać oczyszczone i posiekane
szalotki oraz
bulion. dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ok. 45 minut). Zrazy wyjąć, usunąć wykałaczki i ułożyć na talerzu. Sos zmiksować, wymieszać ze
śmietaną, doprawić do smaku, podgrzać i polać nim zrazy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: