ßßß Cookit - przepis na Zrazy z suszonymi owocami

Zrazy z suszonymi owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina 600 gramów
śliwki suszone 4 sztuk
morele suszone 4 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanek
szynka wędzona, plastry 4 sztuk
mąka 3 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
szalorki 4 sztuk
bulion warzywny 0,5 szklanek
śmietana gęsta 100 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
zioła prowansalskie według uznania
Wykonanie:
Umyte suszone owoce zalać winem i odstawić na 1,5h. Mięso pokroić na 4 plastry, rozbić, posypać solą, pieprzem i ziołami. Na każdym plastrze mięsa ułożyć plaster szynki oraz po śliwce i moreli. Zwinąć zrazy, spiąć wykałaczkami i oprószyć mąką. Obsmażyć na rumiano na oleju. Podlać pozostałym po moczeniu winem. Dodać oczyszczone i posiekane szalotki oraz bulion. dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ok. 45 minut). Zrazy wyjąć, usunąć wykałaczki i ułożyć na talerzu. Sos zmiksować, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku, podgrzać i polać nim zrazy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5273/Zrazy-z-suszonymi-owocami