ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówwoda 0.5 szklanekjajko 1 sztukoliwa 1 łyżek stołowychocet winny 1 łyżek deserowychsól według uznaniajabłko 4 sztukrodzynki 100 gramówCynamon 1 łyżek deserowychWykonanie:Przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłą wodę z dobrze rozbełtanym jajkiem, oliwą, octem winnym i szczyptą soli. Starannie wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto uformować w kulę, posmarować stopionym masłem, przykryć wygrzanym ręcznikiem i pozostawić na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, położyć ciasto i rozwałkować je zaczynając od środka. Posmarować roztopionym letnim tłuszczem i bardzo powoli wyciągać wierzchem dłoni posypanych mąką. Ciasto powinno być cienkie. 2/3 powierzchni wyciągniętego w prostokąt ciasta posmarować stopionym masłem, pokryć przyrumienioną na maśle i ostudzoną tartą bułką. Na bułkę nałożyć cienko poszatkowane jabłka wymieszane z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Pozostałą część ciasta posmarować masłem. Strudel zwijać od strony posypanej jabłkami, zagiąć końce i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, zawinięciem do spodu. Wierzch strudla posmarować stopionym masłem. Piec ok. 35 minut w gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem i podawać ciepły.Ciasta i DeseryKuchnia AustriackaKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: