ßßß Cookit - przepis na Plecionka z jabłkami

Plecionka z jabłkami

nazwa

Wykonanie

"Dla mnie największym afrodyzjakiem jest dom pachnący cynamonem i jabłkami. Tak pachnie dom szczęśliwy."
Ewa Wachowicz
O takim właśnie afrodyzjaku marzyłam wczoraj wracając do domu podczas największej ulewy. Nie działała komunikacja, pozrywało linie trakcyjne, samochody jak amfibie parły powoli przed siebie na ulicach-rzekach. Gdy udało mi się dopłynąć do mieszkania, wiedziałam, że muszę upiec ciasto - w nagrodę:) Składniki zaczerpnęłam z gazetki "52 przepisy", wygląd ciasta, to już moja fantazja;)
Dziękuję madlene17 za zaproszenie do zabawy:) Oto moje odpowiedzi, jeżeli chcecie się przyłączyć - piszcie, wymyślę coś specjalnie dla Was;)
Do jakiego kraju chciałabyś odbyć podróż kulinarną?
Może to oklepane, ale do Włoch:)
Czy uprawiasz jakiś sport?
Tak:) Szeroko pojęty fitness, bieg, pływanie.
Kawa czy herbata?
Kawa rano, herbata wieczorem.
Co Cię inspiruje w wymyślaniu nowych potraw?
Raczej kto:) Mr.T ;)
Jestem szczęśliwa gdy...
Leżę w ramionach Mr.T ;]
Zdarza Ci się w czasie bezsennych nocy tworzyć coś w kuchni?
Tak, ale potem nie mogę zasnąć, bo jestem głodna :]
Masz jakieś plany na wakacje?
Tak!
Co Cię najbardziej relaksuje?
Książka i ulubiona muzyka.
Ulubione warzywo to?
Pomidor!
Masz jakąś ulubioną książkę kucharską?
Swoją pierwszą: "Wielka Księga Kucharska" :)
Co lubisz robić poza gotowaniem?
Jestem molem książkowym i maniaczką gier komputerowych;)
Składniki:
25 dag mąki
Łyżka oliwy z oliwek
Jajko
Łyżeczka czerwonego octu winnego
Szczypta soli
Odrobina letniej wody
Nadzienie :
Kilka jabłek
Garść rodzynek
Kilka suszonych śliwek
Cynamon
Cukier
10 dag masła
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, oliwę, sól, wodę oraz ocet. Wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie odchodziło od dłoni.
Formujemy kulę, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto wałkujemy, boki nacinamy nożem pod skosem, (tak, aby można je było później zapleść).
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy.
Jabłka obieramy, kroimy, mieszamy z cynamonem, rodzynkami i pokrojonymi śliwkami.
Ciasto skrapiamy roztopionym masłem, następnie wykładamy nadzienie.
Boki ciasta zaplatamy na zamianę.
Ciasto układamy na natłuszczonej blasze, polewamy resztą roztopionego masła, posypujemy cukrem, pieczemy do 30 minut w 170 st. C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2013/06/plecionka-z-jabkami.html