ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekdrożdże 50 gramówmargaryna 0.5 kostekjajko 2 sztukżółtko 2 sztukcukier 0.5 szklanekcukier waniliowy 10 gramówśmietana 0.5 szklanekmasa makowa 1 sztuklukier 1 sztukskórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramówWykonanie:Drożdż rozetrzeć z łyżką cukru i śmietany, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, żółtka, cukry, ciepłą śmietanę, roztopioną, letnią margarynę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto, nie klejące się do rąk i miski. Przykryć je i trzymać w cieple. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkować na prostokąt, rozłożyć letnią masę makową. Zrolować, zlepić brzegi ciasta i przełożyć do wąskiej, podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.Uwagi:gotowa masa makowa - 1 puszkaAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: