ßßß Cookit - przepis na Strucla makowa

Strucla makowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 50 gramów
margaryna 0.5 kostek
jajko 2 sztuk
żółtko 2 sztuk
cukier 0.5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
śmietana 0.5 szklanek
masa makowa 1 sztuk
lukier 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramów
Wykonanie:
Drożdż rozetrzeć z łyżką cukru i śmietany, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, żółtka, cukry, ciepłą śmietanę, roztopioną, letnią margarynę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto, nie klejące się do rąk i miski. Przykryć je i trzymać w cieple. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkować na prostokąt, rozłożyć letnią masę makową. Zrolować, zlepić brzegi ciasta i przełożyć do wąskiej, podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Uwagi:
gotowa masa makowa - 1 puszka
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3538/Strucla-makowa