Wykonanie

Bułeczki idealne wprost na majowe spacery, pyszne delikatne i nie za słodkie, oczywiście bez masy cukrowej. Ja polecam bułeczki nadziać
marmoladą i spałaszować popijając
kubkiem dobrej
kawy lub gorącym
kakao.Składniki:1/2 kg
mąki1/2 szklanki
cukru5 łyżek
margaryny1
jajko1/4 litra
mleka1/2 opakowania świeżych
drożdży czyli jakieś 2,5 dag1 paczka
cukru waniliowegoPonadto:1
jajko3 łyżki
mlekacukierbiała masa cukrowakandyzowana
skórka pomarańczowamarmolada z dzikiej różyPrzygotowujemy rozczyn z
drożdzy, 1 łyżki
mąki, 1 łyżki
cukru i takiej ilości
mleka aby rozczyn miałm konsystencję gęstej
śmietany.

Składniki na rozczyn......................................................................................Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając go ściereczką.

Rozczyn............................................................................................

Rozczyn po wyrośnięciu.......................................................................W międzczasie ucieramy
jajko z
cukrem.
Jajko i
cukier.................................................................................Do podrośnietego rozczynu dodajemyh resztę ciepłego
mleka, przesianą
mąkę i utarty
cukier z
jajkiem.

Rozczyn z
mąką, utartym
cukrem i
mlekiem....................................................Z podanych składników wyrabiamy dość gęste ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się dodajemy wówczas stopiony tłuszcz i
cukier waniliowy.

Ciasto z tłuszczem i
cukrem waniliowym....................................................Ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośniecia w ciepłe miejsce przykrywając je ściereczką.

Ciasto po wyrobieniu....................................

Ciasto po wyrośnięciu.........................................................................
Ciasto drożdżowe............................................................Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków.

Ciasto po podzieleniu............................................................Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczki. Bułeczki układamy w odstepach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zostawiamy je do wyrośnięcia.

Uformowane bułeczki na blaszce..............................................................Wyrośnięte bułeczki smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypujemy
cukrem.

Bułeczki z
cukrem i obsmarowane
jajkiem z
mlekiem.....................................................Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30 mint. Bułeczki po upieczeniu powinny
mieć ładny złoto-brązowy kolor.

Bułeczki po upieczeniu.................................................................

Bułeczki
drożdżowe......................................................................Ja swoje bułeczki po ostudzeniu nadzałam
marmoladą różaną i ozdobiłam je białą masą
cukrową, którą posymałam dodatkowo kandyzowaną
skórką pomarańczową. Smacznego !!!

Udekorowane i nadziane
marmoladą.......................................................

I jeszcze raz.........................................................................