ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Bułeczki idealne wprost na majowe spacery, pyszne delikatne i nie za słodkie, oczywiście bez masy cukrowej. Ja polecam bułeczki nadziać marmoladą i spałaszować popijając kubkiem dobrej kawy lub gorącym kakao.
Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
5 łyżek margaryny
1 jajko
1/4 litra mleka
1/2 opakowania świeżych drożdży czyli jakieś 2,5 dag
1 paczka cukru waniliowego
Ponadto:
1 jajko
3 łyżki mleka
cukier
biała masa cukrowa
kandyzowana skórka pomarańczowa
marmolada z dzikiej róży
Przygotowujemy rozczyn z drożdzy, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i takiej ilości mleka aby rozczyn miałm konsystencję gęstej śmietany.
Składniki na rozczyn......................................................................................
Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając go ściereczką.
Rozczyn............................................................................................
Rozczyn po wyrośnięciu.......................................................................
W międzczasie ucieramy jajko z cukrem.
Jajko i cukier.................................................................................
Do podrośnietego rozczynu dodajemyh resztę ciepłego mleka, przesianą mąkę i utarty cukier z jajkiem.
Rozczyn z mąką, utartym cukrem i mlekiem....................................................
Z podanych składników wyrabiamy dość gęste ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się dodajemy wówczas stopiony tłuszcz i cukier waniliowy.
Ciasto z tłuszczem i cukrem waniliowym....................................................
Ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośniecia w ciepłe miejsce przykrywając je ściereczką.
Ciasto po wyrobieniu....................................
Ciasto po wyrośnięciu.........................................................................
Ciasto drożdżowe............................................................
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków.
Ciasto po podzieleniu............................................................
Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczki. Bułeczki układamy w odstepach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zostawiamy je do wyrośnięcia.
Uformowane bułeczki na blaszce..............................................................
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy cukrem.
Bułeczki z cukrem i obsmarowane jajkiem z mlekiem.....................................................
Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30 mint. Bułeczki po upieczeniu powinny mieć ładny złoto-brązowy kolor.
Bułeczki po upieczeniu.................................................................
Bułeczki drożdżowe......................................................................
Ja swoje bułeczki po ostudzeniu nadzałam marmoladą różaną i ozdobiłam je białą masą cukrową, którą posymałam dodatkowo kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego !!!
Udekorowane i nadziane marmoladą.......................................................
I jeszcze raz.........................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/05/Buleczki-drozdzowe.html