Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mak mielony 250 gramów
mleko 1.9 litrów
budyń waniliowy 1 sztuk
masło 160 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
białko 1 sztuk
cukier 150 gramów
cukier puder 200 gramów
płatki migdałowe prażone 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
mąka 500 gramów
drożdże 30 gramów
jajko 2 sztuk
sól według uznania
migdały słodkie 35 gramów
migdały gorzkie 15 gramów
skórka z cytryny 1 sztukWykonanie:
Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej dołek.Przygotować rozczyn : do dołka włożyć pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru, wlać letnie
mleko i zmieszać z niewielką ilością
mąki.Posypać
mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 15 min. dodać 2
jajka, resztę
cukru (ok. 90 g.),
masło, pokrojone słodkie i gorzkie
migdały,
skórkę cytrynową, szczyptę
soli i wyrabiać ciasto, aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. do wyrośnięcia.
Mak gotować z 400 ml.
mleka przez 10 min. na małym ogniu, aby napęczniał.
Budyń wymieszać z pozostałym
mlekiem,
masłem,
żółtkiem i
cukrem (50 g.). Dodać do masy makowej i mieszając zagotować, po czym ostudzić.
Ciasto drożdżowe wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Masę
makową równomiernie rozsmarować na cieście. Dłuższe boki ciasta zwinąć od zewnątrz do środka, formując
struclę. Ułożyć
struclę na posmarowanej
masłem blasze i zostawić na 20 min. do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i piec
struclę 35-45 minut. Utrzeć przesiany
cukier puder z
białkiem i
sokiem z cytrynowym. Ciepłą
struclę posmarować lukrem i posypać
płatkami migdałowymi.Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: