Wykonanie
Powiem szczerze, nie lubię piec.Za każdym razem ( no może prawie za każdym) gdy coś piekę to się denerwuje.. Zazwyczaj jednak wypieki mi się udają. Tym razem było inaczej.
Tarta niby była smaczna ale
owoce a właściwie
truskawki spowodowały że masa serowa się zbytnio nie ścieła ...Podejrzewam że popełniłam dwa błędy : 1. kupiłam zły
ser 2. dodałam za dużo
owoców ( nie potrzebnie w mieszance były
truskawki).Co więcej upiekłam dwa ciasta - taki był przepis więc postanowiłam że jedno podaruję teściowej - porażka tym bardziej mnie zasmuciła.Nie mniej jednak myślę że ciasto prawidłowo upieczone powinno być smaczne.Przepis pochodzi z Moje Gotowanie nr 3 ( 220) Marzec 2013
TARTA SEROWA Z
OWOCAMI LEŚNYMIPodane proporcje są na dwa ciasta.Składniki ciasto :60 g
cukru400 g
mąki200 ml letniego
mlekażółtkojajko50 g miękkiego
masłasól30 g
drożdżySkładniki masa serowa:500 g tłustego
twarogu250 ml
mleka200 g
cukru3
żółtka3
białka2 łyżki
soku z cytrynyłyżeczka
skórki z cytryny4 łyżki
mąkisól400 g
mrożonych owoców leśnych ( która powinny być lekko rozmrożone i odsączone)Przygotowanie :Wszystkie składniki ciasta należy zmiksować i zagnieść. Następnie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut.
Twaróg wraz z
mlekiem i 100 g
cukru,
mąką,
sokiem z cytryny,
skórką z cytryny i
żółtkami należy zmiksować.Z
trzech białek musimy ubić pianę na sztywno, po czym dodawać stopniowo 100 g
cukru i nadal ubijać aż piana stanie się lśniąca ( około 2-3 minut).Pianę łączymy z masą
serową.Gdy 40 minut minęło, ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na dwie części.Wylepiamy dwie formy do tart. Wlewamy do każdej masę
serową i dodajemy po 200 g
owoców.Tak przygotowane tarty odstawiamy na 15 minut.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut ( ja piekłam w 160 z termoobiegiem około 50 minut).I gotowe :)