ßßß Cookit - przepis na Tartowa porażka bo kiepska kucharka ...

Tartowa porażka bo kiepska kucharka ...

nazwa

Wykonanie

Powiem szczerze, nie lubię piec.
Za każdym razem ( no może prawie za każdym) gdy coś piekę to się denerwuje.. Zazwyczaj jednak wypieki mi się udają. Tym razem było inaczej. Tarta niby była smaczna ale owoce a właściwie truskawki spowodowały że masa serowa się zbytnio nie ścieła ...
Podejrzewam że popełniłam dwa błędy : 1. kupiłam zły ser 2. dodałam za dużo owoców ( nie potrzebnie w mieszance były truskawki).
Co więcej upiekłam dwa ciasta - taki był przepis więc postanowiłam że jedno podaruję teściowej - porażka tym bardziej mnie zasmuciła.
Nie mniej jednak myślę że ciasto prawidłowo upieczone powinno być smaczne.
Przepis pochodzi z Moje Gotowanie nr 3 ( 220) Marzec 2013
TARTA SEROWA Z OWOCAMI LEŚNYMI
Podane proporcje są na dwa ciasta.
Składniki ciasto :
60 g cukru
400 g mąki
200 ml letniego mleka
żółtko
jajko
50 g miękkiego masła
sól
30 g drożdży
Składniki masa serowa:
500 g tłustego twarogu
250 ml mleka
200 g cukru
3 żółtka
3 białka
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka skórki z cytryny
4 łyżki mąki
sól
400 g mrożonych owoców leśnych ( która powinny być lekko rozmrożone i odsączone)
Przygotowanie :
Wszystkie składniki ciasta należy zmiksować i zagnieść. Następnie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut.
Twaróg wraz z mlekiem i 100 g cukru, mąką, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i żółtkami należy zmiksować.
Z trzech białek musimy ubić pianę na sztywno, po czym dodawać stopniowo 100 g cukru i nadal ubijać aż piana stanie się lśniąca ( około 2-3 minut).
Pianę łączymy z masą serową.
Gdy 40 minut minęło, ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na dwie części.
Wylepiamy dwie formy do tart. Wlewamy do każdej masę serową i dodajemy po 200 g owoców.
Tak przygotowane tarty odstawiamy na 15 minut.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut ( ja piekłam w 160 z termoobiegiem około 50 minut).
I gotowe :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/03/tartowa-porazka-bo-kiepska-kucharka_20.html