ßßß Cookit - przepis na Wołowina z oliwkami

Wołowina z oliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 270 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina bez kości 1 kilogramów
cebula 3 sztuk
boczek 2 plastry
oliwki zielone 3 łyżek stołowych
ziemniaki 750 gramów
koperek 1 pęczek
goździki 1 sztuk
olej 2 - 3 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa - kawałek 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone cebule dwie posiekać, a w trzecią wbić goździk. Boczek pokroić w paseczki. Posiekaną cebulę obsmażyć na oleju i dodać boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodać mięso pokrojone w sporą kostkę i podsmażyć, mieszając. Doprawic do smaku solą i pieprzem, dodać naszpikowaną cebulę, skórkę pomarańczową(świeżą), oliwki, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać szklanką gorącej wody, przykryć, postawić na bardzo małym ogniu na płytce i dusić 4 godziny, kilkakrotnie dolewając po łyżce gorącej wody. Pod koniec duszenia dodać posiekaną zieleninę, ewentualnie doprawić potrawkę solą i pieprzem. Podawać z ogórkami kwaszonymi albo konserwowymi.
Uwagi:
Koperek można zastąpić natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7214/Wolowina-z-oliwkami