ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 270 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegowołowina bez kości 1 kilogramówcebula 3 sztukboczek 2 plastryoliwki zielone 3 łyżek stołowychziemniaki 750 gramówkoperek 1 pęczekgoździki 1 sztukolej 2 - 3 łyżek stołowychskórka pomarańczowa - kawałek 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone cebule dwie posiekać, a w trzecią wbić goździk. Boczek pokroić w paseczki. Posiekaną cebulę obsmażyć na oleju i dodać boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodać mięso pokrojone w sporą kostkę i podsmażyć, mieszając. Doprawic do smaku solą i pieprzem, dodać naszpikowaną cebulę, skórkę pomarańczową(świeżą), oliwki, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać szklanką gorącej wody, przykryć, postawić na bardzo małym ogniu na płytce i dusić 4 godziny, kilkakrotnie dolewając po łyżce gorącej wody. Pod koniec duszenia dodać posiekaną zieleninę, ewentualnie doprawić potrawkę solą i pieprzem. Podawać z ogórkami kwaszonymi albo konserwowymi.Uwagi:Koperek można zastąpić natką pietruszki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: