ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina kryształowa w sosie czosnkowym

Wieprzowina kryształowa w sosie czosnkowym

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina 0.5 kilogramów
imbir 2 łyżek deserowych
dymka 1 sztuk
wino białe wytrawne 2 łyżek stołowych
czosnek 1 łyżek stołowych
musztarda 2 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
wywar wieprzowy 4 łyżek stołowych
olej sezamowy 4 łyżek deserowych
miód 2 łyżek deserowych
sól według uznania
Wykonanie:
Mięso włożyć do garnka (o objętości 3 I), wlać tyle wody, aby zakryć wieprzowinę. Zagotować na dużym ogniu, zebrać szumowiny, dodać imbir, cebulę, alkohol. Przykryć, zmniejszyć płomień, gotować 20 min na średnim ogniu. Garnek zestawić z ognia, mięso obrócić, przykryć, postawić na gazie, zagotować, natychmiast zestawić. Odstawić do wystudzenia nie odkrywając garnka na 2-3 godz. Mięso wyjąć z wywaru, wstawię do lodówki na 2 godz. Wywar odcedzić. Składniki sosu wymieszać. Wieprzowinę pokrajać w plasterki o wymiarach 4 x 6 x 1/4 cm, ułożyć w głębokiej salaterce, polać sosem. Podawać na zimno. Wieprzowinę można przyrządzić dzień wcześniej Krajać w plasterki krótko przed podaniem. Proporcje: dla 8-12 osób na przyjęciu, kiedy podajemy inne potrawy
Uwagi:
Wieprzowina od szynki, wino lub wódka
Sos czosnkowy: 1 łyżka roztartego czosnku 2 łyżeczki musztardy stołowej lub winnego octu 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki wywaru wieprzowego 4 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego 2 łyżeczki miodu lub cukru
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1733/Wieprzowina-krysztalowa-w-sosie-czosnkowym