ßßß Cookit - przepis na Ukraińskie gałuszki

Ukraińskie gałuszki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 9 sztuk
pestki dyni 0,5 szklanek
mąka 3 łyżek stołowych
śmietana 3,5 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
pieczone mięso 200 gramów
masło 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
bułka tarta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki oraz resztki wędlin lub pieczeni zmielić. Posiekane pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masłem, ziemniakami oraz wędlina, dodać jajko, gęsta śmietanę i mąkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wyrobić masę. Zwilżonymi dłońmi uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w bułce i ułożyć na natłuszczonej olejem blasze. Upiec na złoty kolor w 200 stopniach. Gałuszki podawać polane masłem z dodatkiem surówek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10424/Ukrainskie-galuszki