Wykonanie

8-10
ziemniaków0 , 5 szklanki posiekanych pestek dyni3 łyżki
mąki3-4 łyżki gęstej
śmietany1
jajko20 dag resztek
wędlinpieczonego mięsa lub drobiupo 1 łyżce
masła i
olejusólpieprz.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać.
Wędlinę przepuścić przez maszynkę, a
pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z
masłem, następnie połączyć z
ziemniakami,
jajkiem,
śmietaną i
mąką. Dodać
przyprawy, dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki, ułożyć je na natłuszczonej
olejem blasze. Piec na złoty kolor w temp. 200°C. Gałuszki podawać polane
masłem, z dodatkiem surówek.Trochę mi sie spłaszczyły,
moze miałam za duże ziemniaki? może
mąki za mało? przepis pewnie jeszcze powtórzę i wprowadzę wtedy poprawki .


Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisówhttps://www.facebook.com/groups/kresowiacy/