ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane według Julii Child (Crepes de pommes de terre) odc. 28

Placki ziemniaczane według Julii Child (Crepes de pommes de terre) odc. 28

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj w telewizji leci jeden z moich ulubionych filmów o tematyce kulinarnej, a mianowicie „Julie i Julia”. Z tej okazji przepis na placki ziemniaczane w całkiem w nowej odsłonie według przepisu Julii Child :) Niby podobne do naszych, a jednocześnie zupełnie inne :)
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 kg ziemniaków
200g serka śmietankowego
170g sera szwajcarskiego pokrojonego w małą kostkę
3 łyżki mąki
3 łyżki tłustej śmietany
2 jajka
½ łyżeczki soli
Świeżo mielony pieprz
1 i ½ łyżki masła
1 i ½ łyżki oleju
W dużej misce mieszamy jajka, serek śmietankowy, mąkę, sól oraz pieprz. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie zawijamy je w pieluchę tetrową i wyciskamy nadmiar płynu. Julia oryginalnie używa ściereczki kuchennej zamiast pieluchy. Obie metody są skuteczne :) Odciśnięte ziemniaki mieszamy z serem pokrojonym w kostkę oraz masą jajeczną. Dodajemy śmietany w takiej ilości aby masa nabrała „konsystencji surówki coleslaw”. Rozgrzewamy patelnie wraz z masłem i olejem. Nakładamy chochelką małe placki i dociskamy je lekko. Smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, a później przewracamy je na drugą stronę. Nieco zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 4-5 minut. Podajemy je koniecznie na ciepło. Według Julii są idealnym dodatkiem do pieczonego mięsa, steku czy jajek w koszulkach. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/07/placki-ziemniaczane-wedug-julii-child.html