Wykonanie
Dzisiaj w telewizji leci jeden z moich ulubionych filmów o tematyce kulinarnej, a mianowicie „Julie i Julia”. Z tej okazji przepis na placki ziemniaczane w całkiem w nowej odsłonie według przepisu Julii
Child :) Niby podobne do naszych, a jednocześnie zupełnie inne :)
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
1 kg
ziemniaków200g
serka śmietankowego170g
sera szwajcarskiego pokrojonego w małą kostkę3 łyżki
mąki3 łyżki tłustej
śmietany2
jajka½ łyżeczki
soliŚwieżo mielony
pieprz1 i ½ łyżki
masła1 i ½ łyżki
olejuW dużej misce mieszamy
jajka,
serek śmietankowy,
mąkę,
sól oraz
pieprz.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie zawijamy je w pieluchę tetrową i wyciskamy nadmiar płynu. Julia oryginalnie używa ściereczki kuchennej zamiast pieluchy. Obie metody są skuteczne :) Odciśnięte
ziemniaki mieszamy z
serem pokrojonym w kostkę oraz masą jajeczną. Dodajemy
śmietany w takiej ilości aby masa nabrała „konsystencji surówki coleslaw”. Rozgrzewamy patelnie wraz z
masłem i
olejem. Nakładamy chochelką małe placki i dociskamy je lekko. Smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, a później przewracamy je na drugą stronę. Nieco zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 4-5 minut. Podajemy je koniecznie na ciepło. Według Julii są idealnym dodatkiem do
pieczonego mięsa,
steku czy
jajek w koszulkach. Smacznego.