ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,5 szklanekmleko 0,5 szklanekmasło stopione 40 gramówcukier puder 0,5 szklanekdrożdże 30 gramówsól 1 szczyptaser mielony 500 gramówczekolada gorzka 2 sztukśmietana kremówka 2 szklanekcukier 1 szklanekbiałka 3 sztukżelatyna 2 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru pudru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami maki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę z pozostałym cukrem pudrem przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, i roztopione letnie masło, wyrabiać mikserem ok. 15 minut. Przykryć czystą ściereczką i ponownie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoja objętość, rozłożyć je natłuszczoną ręka na dnie dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maka, przykryć i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor. Wystudzić.Warstwa serowa: czekoladę stopić w śmietanie(1/2 szklanki), wymieszać z resztą śmietany i wstawić do lodówki, po 2 godz. ubić z łyżka cukru. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić na ogniu. Ubić sztywną pianę z białek, utrwalić ją resztą cukru> delikatnie wymieszać z serem i śmietaną czekoladową oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną.Wyłożyć masę na spód drożdżowy i wyrównać. Wstawić na 2h do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: