Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
mleko 0,5 szklanek
masło stopione 40 gramów
cukier puder 0,5 szklanek
drożdże 30 gramów
sól 1 szczypta
ser mielony 500 gramów
czekolada gorzka 2 sztuk
śmietana kremówka 2 szklanek
cukier 1 szklanek
białka 3 sztuk
żelatyna 2 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto:
drożdże wymieszać z łyżeczką
cukru pudru, ciepłym
mlekiem i 2 łyżkami
maki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę z pozostałym
cukrem pudrem przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, szczyptę
soli, i roztopione letnie
masło, wyrabiać mikserem ok. 15 minut. Przykryć czystą ściereczką i ponownie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoja objętość, rozłożyć je natłuszczoną ręka na dnie dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
maka, przykryć i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor. Wystudzić.Warstwa serowa:
czekoladę stopić w
śmietanie(1/2 szklanki), wymieszać z resztą
śmietany i wstawić do lodówki, po 2 godz. ubić z łyżka
cukru.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej
wody, po czym rozpuścić na ogniu. Ubić sztywną pianę z
białek, utrwalić ją resztą cukru> delikatnie wymieszać z
serem i
śmietaną czekoladową oraz rozpuszczoną i wystudzoną
żelatyną.Wyłożyć masę na spód
drożdżowy i wyrównać. Wstawić na 2h do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: