ßßß Cookit - przepis na Sernik koperkowy

Sernik koperkowy

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ser twarogowy 0.5 kilogramów
jajko 4 sztuk
margaryna 1 łyżek stołowych
koper siekany 6 łyżek stołowych
bułka tarta 10 dekagramów
sól według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Jaja umyć, osuszyć, oddzielić białka. Ser zemleć w maszynce. Żaroodporne naczynie lekko posmarować masłem (margaryną), posypać tartą bułką. Resztę masła (margaryny) utrzeć w misce, dodając w trakcie ucierania po sztuce żółtka. Nie przestając ucierać, dodawać stopniowo zmielony ser. Przygotowaną w ten sposób masę wymieszać z koperkiem, dodać nieco tartej bułki, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z białek ubić pianę, sztywną pianą osolić i ubijać jeszcze chwilę, następnie połączyć z przygotowaną masą serową, dodając jednocześnie jeszcze trochę tartej bułki. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, wyrównać powierzchnię, skropić olejem(oliwą), wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, upiec, lekko rumieniąc na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na półmisek. Podawać z dodatkiem ziemniaków, sosu grzybowego i surówek.
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/264/Sernik-koperkowy