ßßß Cookit - przepis na Płonące banany

Płonące banany

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 34 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
banany 6 sztuk
pomarańcza 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
rodzynki 10 dekagramów
masło 6 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
kieliszek rumu 1 sztuk
goździk 1 gałązki
Wykonanie:
Banany obrać ze skórki, zdjąć nitkowate włókna, które pozostają na powierzchni. Przekroić wzdłuż. Wycisnąć sok z pomarańczy i z cytryny.Masło rozpuścić na patelni. Włożyć banany. Przysmażyć na złoty kolor, około 2 mi¬nut z każdej strony. Obracać je ostrożnie, gdyż są bardzo delikatne.
Zmniejszyć ogień, banany posypać cukrem pudrem, zalać sokiem z pomarańczy i cytryny.
Wsypać cukier waniliowy, goździk oraz rodzynki. Podgrzewać aż do zagotowania.
Rum podgrzać na osobnej patelni. Zapalić i płonącym polewać banany.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6342/Plonace-banany