Wykonanie
2
pomarańcze1/2
cytryny120 g
masła150 g
cukru pudru4
jajkaszczypta
przyprawy korzennejłyżeczka
cukru waniliowegoW Anglii słynny jest Lemon
Curd. Postanowiłam przygotować taki
owocowy krem, ale z
pomarańczy - Orange
Curd. Jest to gęsty, intensywny w smaku krem
owocowy, który idealnie nadaje się do deserów i wypieków. Wspaniały krem dla miłośników
cytrusowych smaków.
Masło należy rozpuścić w kąpieli
wodnej. Następnie przelewamy do naczynia sok z
pomarańczy i
cytryny, mieszamy. Dodajemy
cukier puder,
cukier waniliowy i szczyptę
przyprawy korzennej. Ciągle mieszając, czekamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy naczynie i czekamy aż masa trochę ostygnie. Teraz możemy dodać
jajka. Należy intensywnie mieszać, aby po dodaniu
jajek nie zrobiła się jajecznica, a powstała masa pomarańczowa. Należy ponownie postawić naczynie na garnku z gotującą się
wodą. Krem będzie powoli gęstniał (ok. 10-15 minut). Należy jednak pamiętać, że
curd gęstnieje stygnąc.Gotowy
curd pomarańczowy odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekładamy go do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.