Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości. Dzisiaj wzięło mnie na bananowca, a to dlatego że miałam okazję go spróbować. Pyszny, lekki deser bez pieczenia, nie przesłodzony, w sam raz do popołudniowej kawusiskładniki:-
banany ponad kilogram( z tego 2 zostawiamy do dekoracji)- kostka miękkiego
masła- 50g
cukru pudru- opakowanie
cukru waniliowego- 2 rodzaje
galaretkisposób wykonania:Najpierw przygotowujemy
galaretki, każdą z osobna w osobnych naczyniach rozrabiamy we wrzącej wodzie.
Wody dajemy mniej niż jest napisane na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masło delikatnie miksujemy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, dodajemy rozgniecione
banany, ciągle miksując. Następnie wlewamy ostudzoną jedną z
galaretek i miksujemy aż składniki dobrze się wymieszają. Masę przelewamy do tortownicy 24cm i wstawiamy do lodówki aż masa zastygnie.
Potem układamy na wierzchu pokrojone w plastry
banany i zalewamy drugą
galaretką. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia
galaretki, najlepiej na całą noc, lub minimum na 3godziny. Smacznego