ßßß Cookit - przepis na banany w sosie pomarańczowym

banany w sosie pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Z jednego z wydań Kuchni Polskiej , acz danie niewiele polskie;))
4 banany
1 cytryna
1 pomarańcza
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
imbir mielony
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
10 dag orzechów włoskich
Banany obrać i pokroić na grube plastry. Smażyć z obu stron na rumiany kolor (delikatnie by się nie rozpadały). Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Dodać sok z pomarańczy (oraz rum opcjonalnie) i chwile w nim podusić. Całość przełożyć do naczynia , w którym podamy deser, posypać imbirem. Na tej samej patelni uprażyć lekko orzechy i wyłożyć na wierzch deseru. Podawać na gorąco.
Rada: słodkość zależy od rodzaju owoców, dlatego w razie potrzeby podregulować ją cukrem. Ja jednak lubię ten słodko kwaśny smak deseru:)
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2014/09/banany-w-sosie-pomaranczowym.html