Wykonanie
Z jednego z wydań Kuchni Polskiej , acz danie niewiele polskie;))4
banany1
cytryna1
pomarańcza1 łyżka
cukru1 łyżka
masłaimbir mielony1 łyżka
rumu (opcjonalnie)10 dag
orzechów włoskichBanany obrać i pokroić na grube plastry. Smażyć z obu stron na rumiany kolor (delikatnie by się nie rozpadały). Skropić
sokiem z cytryny i posypać
cukrem. Dodać sok z
pomarańczy (oraz
rum opcjonalnie) i chwile w nim podusić. Całość przełożyć do naczynia , w którym podamy deser, posypać
imbirem. Na tej samej patelni uprażyć lekko
orzechy i wyłożyć na wierzch deseru. Podawać na gorąco.Rada: słodkość zależy od rodzaju
owoców, dlatego w razie potrzeby podregulować ją
cukrem. Ja jednak lubię ten słodko kwaśny smak deseru:)