ßßß Cookit - przepis na Placek z porzeczkami i kruszonką

Placek z porzeczkami i kruszonką

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
margaryna 100 gramów
żółtka 2 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
porzeczki czerwone 500 gramów
cukier waniliowy 1 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
mąka 200 gramów
masło 120 gramów
cukier 100 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Oczyszczone porzeczki osuszyć.
Ciasto: z przesianej szklanki maki, margaryny, pół szklanki cukru, śmietany oraz proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 60 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić ciastem średniej wielkości tortownicę, wyścielona papierem do pieczenia, uformować wyższy brzeg. Białka ubić na sztywną pianę i równomiernie rozsmarować na cieście, przykryć równa warstwą porzeczek, oprószyć cukrem waniliowym. Posypać kruszonką, zrobiona z 200g mąki, 120g masła, 100g cukru i łyżeczki cynamonu (składniki zagnieść palcami tak, aby powstały grudki). Ciasto piec w 200 stopniach ok. 45 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: olaqqqqq
Data: 2011-07-06
całkiemm, całkiem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9260/Placek-z-porzeczkami-i-kruszonka