ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegośmietana kremówka 0,5 litrówlaska wanilii 1 sztukcukier 2 łyżek stołowychżelatyna 2 łyżek stołowychmaliny mrozone 250 gramówcukier trzcinowy żelujący 1 łyżek stołowychlikier pomarańczowy 1 łyżek deserowychWykonanie:Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wanilię rozciąć i wyskrobać miąższ, dodać do śmietany. Śmietanę mocno podgrzać, dodać cukier i napęczniałą żelatynę. Mieszać, aby się rozpuściła. Śmietanę przecedzić przez sito, przelać do 4 opłukanych zimną wodą miseczek, wystudzić i wstawić do lodówki.Sos: mrożone owoce podgrzewać, aż się rozpuszczą i przetrzeć przez sito. Sos znowu podgrzewać na ogniu, dodać cukier żelujący i likier. Zagotować i ostudzić.Przed podaniem miseczki ze śmietankową galaretką ogrzać krótko we wrzątku, podważyć galaretkę nożem i wyrzucić na talerz. Oblać dookoła sosem owocowym. Udekorować listkami mięty lub melisy.Uwagi:Maliny można zastąpić truskawkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: