ßßß
Składniki:2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%2 - 3 łyżki cukru pudrulaska wanilii3 łyżeczki żelatynysos malinowy:200 g świeżych lub mrożonych malin2 łyżki cukru pudruwszystkie składniki zmiksować na gładką masę i przecedzić przez sitosos karmelowy:1/2 szklanki cukru2 łyżki śmietanki kremówkiCukier podgrzać aż powstanie karmel, pod koniec dodać ostrożnie śmietankę
Przygotowanie Panna cotty:1. Kremówkę przelać do rondelka. Włożyć do niej rozciętą na pół laskę wanilii. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.2. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance z 3 łyżkami gorącej wody.3. Kiedy śmietanka się zagotuje, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze ok 5 min Usunąć laskę wanilii.4. Rondelek ze śmietanka zdjąć z ognia, dodać żelatynę i cukier puder. Cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą.5. Gotową panna cottę przelać do foremek opłukanych zimną wodą i wstawić do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.6. Formę z zastygniętym deserem wstawić na chwilkę do naczynia z gorącą wodą. Do formy przyłożyć talerz i szybko odwrócić. Panna cotta powinna łatwo wyjść z formy.Gotową Panna cottę udekorować sosem malinowym i karmelowym.Jeżeli chcemy aby nasza panna Cotta miała nieco inny smak do śmietanki można dodać 2 łyżeczki likieru morelowego, pomarańczowego itp.

Smacznego:)