Wykonanie
            Panna cotta i 
truskawki. Wyjątkowe połączenie na wyjątkowy dzień jakim jest zbliżający się Dzień 
Matki :)


Panna cotta (gotowana 
śmietanka) to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. 
Śmietankę podgrzewa się razem z 
żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera, najczęściej 
owocami oraz sosem 
owocowym. (źródło: Wikipedia)Moja propozycja podania to deser w pucharku : składniki na dwa duże pucharki. Dla Ciebie i Twojej Mamy.500ml 
śmietanki 30%400g 
truskawek50g 
cukru do masy waniliowej2 łyżeczki 
cukru pudru do musu 
truskawkowego1 
laska wanilii2 łyżeczki 
żelatynyŻelatynę należy namoczyć w dwóch łyżkach zimniej 
wody. Następnie 
śmietanę wlewam do garnka, dodaję 
wanilię i 
cukier. 
Laskę wanilii przed dodaniem natnij wzdłuż i wyjmij ziarenka , które również dodajemy.Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu, często mieszając. Niestety 
śmietanka lubi się przypalać -dzięki temu tego unikniemy.Wyjmujemy 
laskę wanilii, z której to cały aromat i smak już wchłonęła nasza Panna Cotta i gorącą masę łączymy z 
żelatyną. Należy bardzo dokładnie mieszać tak by uniknąć grudek. Wszystko przelewamy do pucharków, po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Za ok 3h deser gotowy :) Musi się bardzo dobrze schłodzić.MUS: połowę 
truskawek blenderujemy wraz z 
cukrem pudrem ( dodajemy 
cukier wg uznania ).Na wierzchu deseru układamy pokrojone 
truskawki i polewamy 
truskawkowym musem.P y c h o t a ...Smacznego !PRZEPIS NA KONKURS:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html