ßßß Cookit - przepis na Polędwica w cieście francuskim

Polędwica w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwiczka wieprzowa 400 gramów
mąka 1 szklanek
margaryna 1 kostek
sól według uznania
olej 2 łyżek stołowych
kapusta włoska 6 sztuk
cebula 1 sztuk
pieczarka 200 gramów
szynka gotowana 100 gramów
śmietana 4 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
słonina 1 sztuk
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mąkę, sól i margarynę posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto dodając stopniowo po trochę wody i rozwałkować na grubość 2 cm. Odstawić do schłodzenia pod przykryciem. olej podgrzać, polędwicę podsmażyć ze wszystkich stron przez 8 minut, na małym ogniu. Posolić i odstawić do ostygnięcia. Od czasu do czasu polewać tłuszczem ze smażenia. Liście kapusty lekko obgotować w dużej ilości wody. Następnie przelać zimną wodą, osączyć i zawinąć w ściereczkę.
Cebulę, grzyby i szynkę drobno pokroić. Cebulę zeszklić w 2 łyżkach masła, dodać grzyby i dusić aż do odparowania. Po wystygnięciu połączyć z szynką, jajkiem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać.
Na cienko rozwałkowane ciasto rozłożyć słoninę, liście kapusty, farsz z szynki i pieczarek oraz mięso. Ciasto zwinąć.
Roladę nakłuć widelcem, piec 30 minut w 220 stopniach. Przed pokrojeniem na porcje odstawić na 15 minut.
Uwagi:
Do potrawy używamy 6 dużych liści kapusty włoskiej i jednego grubego plastra słoniny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3449/Poledwica-w-ciescie-francuskim