ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Wykonanie

« Powrót  
Mus czekoladowy
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
białko 2 sztuk
sól według uznania
cukier 2 łyżek stołowych
śmietana kremówka 100 gramów
kuwertura gorzka 100 gramów
wiórki czekoladowe według uznania
truskawka 8 sztuk
liscie mięty według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Białko ubijać na pianę dodając szczyptę soli. Dodać łyżkę cukru i dalej ubijać, aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Wstawić do lodówki. Śmietanę z resztą cukru ubić na sztywno i też wstawić do lodówki. Kuwerturę rozdrobnić i rozpuścić w kapieli wodnej, następnie wstawić do naczynia z zimną wodą i mieszając nieco ostudzić. W dużej misce umieścić najpierw pianę z białek a potem bitą śmietanę. Delikatnie połączyć. Dodać schłodzoną czekoladę i starannie wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie i wyciąć nią z musu kulki, po dwie na każdą porcję. Udekorować listkami mięty, wiórkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Posypać cukrem pudrem.
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2371/Mus-czekoladowy