Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mięso z jelenia 800 gramów
masło 80 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
ocet czerwony 4 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
seler łodyga 2 sztuk
marchew 1 sztuk
szałwia według uznania
rozmaryn według uznania
wino czerwone 1 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Jeleninę pokrojoną na kawałki umieścić w glinianym garnku, skropić
octem, obłożyć pokrojonymi jarzynami (bez
cebuli), posypać
ziołami i zalać
winem. Pokrojoną
cebulę smażyć na małym ogniu w garnku z połową przygotowanej porcji
masła, dodając kilka łyżek
wody.
Mąkę wymieszaną z resztą
masła włożyć do garnka z podsmażoną
cebulą i lekko zrumienić. Następnie do zrumienionej
cebuli dolać pół łyżki wazowej
wody, dodać
cukier i gotować 3 minuty. Kawałki marynowanego
mięsa odsączyć, obtoczyć w
mące i kłaść na patelnię z rozgrzaną
oliwą, a następnie podsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Podsmażone kawałki jeleniny posolić, popieprzyć, włożyć do garnka z
cebulą, dodać 1/3 jarzyn z marynaty i gotować dolewając część marynaty. Ugotowaną jeleninę przełożyć do rondla i trzymać w ciepłym miejscu, żeby nie wystygła. Przygotować sos z przetartych jarzyn i
wywaru. Jeleninę podawać gorącą, polaną sosem.Uwagi:800 g
mięsa z przedniej ćwiartki jeleniaKuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: