ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 25(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 80 gramówcukier 0,5 szklanekmąka 1 szklanekcukier waniliowy 0,5 sztukjajka 1 sztukbiałka 1 sztukmak według uznaniaWykonanie:Z przesianej mąki, masła, cukru, cukru waniliowego oraz jajka zagnieść gładkie kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na małe porcje. Z każdej uformować cienki wałeczek. Wałeczki pokroić na kawałki ok. 12 cm długości. Zwijać je formując rybkę. Ciasteczka posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypać makiem. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoty kolor.Uwagi:Mak można tez dodać do ciasta, a gotowe ciasteczka posmarować lukrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: