ßßß Cookit - przepis na Kruche rybki z makiem

Kruche rybki z makiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 25
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 80 gramów
cukier 0,5 szklanek
mąka 1 szklanek
cukier waniliowy 0,5 sztuk
jajka 1 sztuk
białka 1 sztuk
mak według uznania
Wykonanie:
Z przesianej mąki, masła, cukru, cukru waniliowego oraz jajka zagnieść gładkie kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na małe porcje. Z każdej uformować cienki wałeczek. Wałeczki pokroić na kawałki ok. 12 cm długości. Zwijać je formując rybkę. Ciasteczka posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypać makiem. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoty kolor.
Uwagi:
Mak można tez dodać do ciasta, a gotowe ciasteczka posmarować lukrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9472/Kruche-rybki-z-makiem