Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 25(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 80 gramów
cukier 0,5 szklanek
mąka 1 szklanek
cukier waniliowy 0,5 sztuk
jajka 1 sztuk
białka 1 sztuk
mak według uznaniaWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła,
cukru,
cukru waniliowego oraz
jajka zagnieść gładkie kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na małe porcje. Z każdej uformować cienki wałeczek. Wałeczki pokroić na kawałki ok. 12 cm długości. Zwijać je formując
rybkę.
Ciasteczka posmarować
białkiem roztrzepanym z łyżką
wody i posypać
makiem. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoty kolor.Uwagi:
Mak można tez dodać do ciasta, a gotowe
ciasteczka posmarować lukrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: