Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kefir 2 sztuk
śmietana 200 gramów
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
żelatyna 1 łyżek deserowych
woda 1 szklanek
jagody czarne 250 gramów
orzechy włoskie 100 gramówWykonanie:
Żelatynę wsypać do małego rondelka, zalać połową szklanki przegotowanej ciepłej
wody, wymieszać i odstawić na 30-40 minut do napęcznienia. Na małym ogniu, stale mieszając, by dokładnie się rozpuściła, doprowadzić do wrzenia. Odstawić w chłodne miejsce, by ostygła.
Kefir,
śmietanę,
cukier kryształ i
cukier waniliowy dokładnie wymieszać w misce i ubić trzepaczką lub mikserem na gładką masę. Nie przerywając ubijania, wąskim strumieniem powoli wlewać rozpuszczoną i ostudzoną
żelatynę. Ubijać jeszcze kilka minut, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita gładka masa. Dokładnie umyć na papierowym ręczniku
owoce. Do tego deseru najlepiej nadają się miękkie
owoce jagodowe:
truskawki,
poziomki,
czarne jagody,
porzeczki lub
wiśnie bez pestek. Po kilka
owoców wrzucić do pucharków i zalać kremem. Resztę
owoców odłożyć do dekoracji. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem nałożyć pozostałe
owoce.Uwagi:2 duże
kubki kefiru, 250 g dowolnych
owoców jagodowychCiasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: