ßßß Cookit - przepis na Kurczę nadziewane

Kurczę nadziewane

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak z podrobami 1 sztuk
masło 6 dekagramów
tłuszcz 5 dekagramów
boczek 5 dekagramów
szalotka 25 sztuk
cebula 1 sztuk
kajzerka 1.5 sztuk
kiełbasa 10 dekagramów
ziemniak 50 dekagramów
sól według uznania
pieprz według uznania
woda według uznania
Wykonanie:
Na maśle zeszklić dużą cebulę, zemleć razem z namoczoną i potem odciśniętą bułką oraz z podróbkami i kiełbasą. Posolić, popieprzyć i wszystko razem dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Farszem tym wypełnić kurczę i zaszyć lub pospinać otwór, tak aby się farsz nie wydostawał. Tłuszcz rozgrzać w szybkowarze, obrumienić na nim kurczę wraz z wrzuconymi jednocześnie oczyszczonymi, ale nie krojonymi cebulkami i pokrojonym boczkiem. Włożyć do szybkowaru oczyszczone i pokrojone kartofle, posolić i wymieszać. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-18 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podać z mizerią lub zieloną sałatą. Uwaga. Nadzienie jest smaczniejsze, jeśli przed duszeniem doda się do niego kieliszek koniaku.
Uwagi:
czerstwa kajzerka, mleko lub woda
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1582/Kurcze-nadziewane