Wykonanie
Kopczyki, zaraz po frytkach są moim ulubionym ziemniaczanym daniem.
Ziemniaki 1 kg
boczek 200 g2
cebule1/2 kostki
masłamlekosól,
pieprz,
przyprawa do ziemniakówZiemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Cebulkę i
boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce
masła.Z ugotowanych
ziemniaków zrobić
pure, dodać
masło,
mleko,
cebulę z
boczkiem i
przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż zawartość
boczku skutecznie uniemożliwi nam wyciskanie masy. Tak więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką a
potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Jeżeli chcemy aby kopczyki miały chrupiącą skórkę to musimy piec przynajmniej 30-40 minut.