Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
filety z piersi kurczaka 4 sztuk
cebulka dymka 8 sztuk
pomidory 8 sztuk
olej 6 łyżek stołowych
sos pesto (ze słoika)4 łyżek stołowych
bazylia, listki według uznaniaplasterki
cytryny według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
cukier według uznania
sok z cytryny 3 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone
dymki pokroić w cienkie krążki, a umyte
pomidory pokroić na połówki i usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę i przemieszać z krążkami
dymki.Sos:
sok z cytryny wymieszać z
solą,
cukrem i
pieprzem, powoli wlać 4 łyżki
oleju i dokładnie wymieszać.Sosem polać
pomidory z
dymką, przykryć i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Bezpośredni przed podaniem ponownie przyprawić
sałatkę solą i
pieprzem.Umyte, osuszone
filety z kurczaka smażyć na rozgrzanym
oleju 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone
mięso posypać
solą i
pieprzem i pokroić w plastry. Przełożyć na 4 talerze z porcjami sałatki pomidorowej. Dodać porcje
sosu pesto. Udekorować listkami
bazylii oraz plasterkami
cytryny. Podawać z
makaronem lub
ryżem.Uwagi:
Mięso należy przyprawić już usmażone, w przeciwnym razie będzie zbyt twarde.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: