ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomasło 2 kostekcukier 200 gramówcukier waniliowy 1 sztukjajka 6 sztukmąka 400 gramówkakao 2 łyżek stołowychmleko 550 mililitrówrum 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 3 łyżek deserowychwiśnie 400 gramówbudyń śmietankowy 1 sztukcukier puder 7 łyżek stołowychpolewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Rozmrożone wiśnie osączyć z nadmiaru soku.Ciasto: 1 masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po jajku. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać 3-4 łyżki mleka i wymieszać.Ciasto podzielić na 2 równe części. Połowę przełożyć do głębokiej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Do drugiej części dodać kakao i rum, wymieszać i ułożyć na jasnym cieście, wyrównać. Fale będą wyraźniejsze, jeśli delikatnie widelcem przeciągniemy przez ciasto. Na wierzchu ciasta rozłożyć wiśnie i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić w formie.Na pozostałym mleku ugotować budyń w/g przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Krem budyniowy rozsmarować na zimnym placku. Wiech posmarować stopiona polewą, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem można udekorować listkami melisy i kandyzowanymi wiśniami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: