ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju z wiśniami

Fale Dunaju z wiśniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 2 kostek
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 6 sztuk
mąka 400 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
mleko 550 mililitrów
rum 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
wiśnie 400 gramów
budyń śmietankowy 1 sztuk
cukier puder 7 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Rozmrożone wiśnie osączyć z nadmiaru soku.
Ciasto: 1 masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po jajku. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać 3-4 łyżki mleka i wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Połowę przełożyć do głębokiej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Do drugiej części dodać kakao i rum, wymieszać i ułożyć na jasnym cieście, wyrównać. Fale będą wyraźniejsze, jeśli delikatnie widelcem przeciągniemy przez ciasto. Na wierzchu ciasta rozłożyć wiśnie i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić w formie.
Na pozostałym mleku ugotować budyń w/g przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Krem budyniowy rozsmarować na zimnym placku. Wiech posmarować stopiona polewą, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem można udekorować listkami melisy i kandyzowanymi wiśniami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10823/Fale-Dunaju-z-wisniami