Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
masło 2 kostek
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 6 sztuk
mąka 400 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
mleko 550 mililitrów
rum 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
wiśnie 400 gramów
budyń śmietankowy 1 sztuk
cukier puder 7 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Rozmrożone
wiśnie osączyć z nadmiaru soku.Ciasto: 1
masło utrzeć na puch z
cukrem i
cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po
jajku. Porcjami dodawać przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wlać 3-4 łyżki
mleka i wymieszać.Ciasto podzielić na 2 równe części. Połowę przełożyć do głębokiej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Do drugiej części dodać
kakao i
rum, wymieszać i ułożyć na jasnym cieście, wyrównać. Fale będą wyraźniejsze, jeśli delikatnie widelcem przeciągniemy przez ciasto. Na wierzchu ciasta rozłożyć
wiśnie i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić w formie.Na pozostałym
mleku ugotować
budyń w/g przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Krem budyniowy rozsmarować na zimnym placku. Wiech posmarować stopiona polewą, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem można udekorować listkami
melisy i kandyzowanymi
wiśniami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: