Zastanawiałam się długo jakie upiec ciasta na Wielkanoc. Aż wreszcie przypomniałam sobie o dawnym zeszycie z przepisami. Znalazłam w nim przepis na ciasto Fale Dunaju, więc postanowiłam wypróbować. Wyszło bardzo dobre ciasto z owocami i pyszną masą.Składniki na ciasto:6 jajek w temp. pokojowej1 szklanka cukru pudru200 g miękkiego masła2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 szklanki mąkiwiśnie i malinySkładniki na krem:200 g masła350 ml mleka2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego1 budyń śmietankowyPolewa czekoladowa:3/4 tabliczki czekolady gorzkiej z wysoką zawartością kakaokilka piórmasłaMasło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami dodawanymi pojedynczo. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce do reszty ciasta. Wymieszać. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Przygotowaną wcześniej mniejszą blaszkę do pieczenia wyłożyć jasnym ciastem, a potem ciemnym. Owoce układać rzędami wzdłuż dłuższego boku blaszki, tak by potem powstały fale. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut. Wystudzić.Zrobić masę. Zagotować 250 ml mleka z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Utrzeć budyniową masę z masłem, tak by powstał krem. Rozprowadzić krem na cieście z owocami.Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto polewą w dowolny wzór.