Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 60(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 1 kilogramów
miód pszczeli 1 kilogramów
masło 2 kostek
cukier 1 kilogramów
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
jajko 4 sztuk
goździki mielone 2 łyżek deserowych
Cynamon 2 łyżek deserowych
imbir 2 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
bakalie 2 szklanekskórka z
pomarańczy 1 sztuktłuszcz według uznaniaWykonanie:Do rondla wlewamy
miód, kiedy lekko się podgrzeje dodajemy
cukier i
masło cały czas mieszając. Robimy to tak długo aż
cukier całkowicie się rozpuści ale nie dopuszczamy do zagotowania. Masę następnie odstawiamy do ostudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy
jajka i
sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach
wody.Następnie dokładamy sok i
skórkę z cytryny i znowu mieszamy. Do masy dodajemy przesiana przez sito
mąkę wyrabiamy z tego ciasto.Kiedy ciasto ma już jednolita konsystencję dodajemy
bakalie i ponownie wyrabiamy. Po tych czynnościach odstawiamy ciasto na godzinę. Po wyrośnięciu ciasta prószymy stolnice
mąka i rozwałkujemy ciasto jak na kluski. Następnie wycinamy z niego foremką
ciasteczka. Wycięte
ciastka układamy na wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszce i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu
ciasteczka smarujemy lukrem, możemy tez posypać kolorowymi wiórkami.Autor: kizuhZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: