ßßß Cookit - przepis na Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 60
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 1 kilogramów
miód pszczeli 1 kilogramów
masło 2 kostek
cukier 1 kilogramów
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
jajko 4 sztuk
goździki mielone 2 łyżek deserowych
Cynamon 2 łyżek deserowych
imbir 2 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
bakalie 2 szklanek
skórka z pomarańczy 1 sztuk
tłuszcz według uznania
Wykonanie:
Do rondla wlewamy miód, kiedy lekko się podgrzeje dodajemy cukier i masło cały czas mieszając. Robimy to tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści ale nie dopuszczamy do zagotowania. Masę następnie odstawiamy do ostudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody.Następnie dokładamy sok i skórkę z cytryny i znowu mieszamy. Do masy dodajemy przesiana przez sito mąkę wyrabiamy z tego ciasto.Kiedy ciasto ma już jednolita konsystencję dodajemy bakalie i ponownie wyrabiamy. Po tych czynnościach odstawiamy ciasto na godzinę. Po wyrośnięciu ciasta prószymy stolnice mąka i rozwałkujemy ciasto jak na kluski. Następnie wycinamy z niego foremką ciasteczka. Wycięte ciastka układamy na wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszce i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka smarujemy lukrem, możemy tez posypać kolorowymi wiórkami.
Autor: kizuh
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4203/Swiateczne-pierniczki