Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 150 gramówlaska
wanili 0,5 sztuk
mleko 3 szklanek
cukier 30 gramów
sól 1 szczypta
cytryna 1 sztuk
winogrona jasne 200 gramów
winogrona ciemne 200 gramów
śmietana kremówka 100 gramów
płatki migdałowe według uznaniaWykonanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydrążyć rdzeń.
Mleko połączyć z
ryżem,
cukrem, skórką otartą z
cytryny,
solą i rdzeniem oraz
laską wanilii. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 25 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać widelcem.Oczyszczone
winogrona przekroić na pół i usunąć pestki.
Śmietanę ubić na sztywno.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, nie przerywając mieszania.
Laskę wanilii wyjąć z
ryżu. Masę
ryżową dobrze schłodzić. Porcjami przekładać do niej ubitą
śmietanę i ostrożnie przemieszać. Dodać
winogrona. Gotowy deser posypać prażonymi
płatkami migdałowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: