ßßß Cookit - przepis na Deser winogronowy

Deser winogronowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 150 gramów
laska wanili 0,5 sztuk
mleko 3 szklanek
cukier 30 gramów
sól 1 szczypta
cytryna 1 sztuk
winogrona jasne 200 gramów
winogrona ciemne 200 gramów
śmietana kremówka 100 gramów
płatki migdałowe według uznania
Wykonanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydrążyć rdzeń. Mleko połączyć z ryżem, cukrem, skórką otartą z cytryny, solą i rdzeniem oraz laską wanilii. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 25 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać widelcem.
Oczyszczone winogrona przekroić na pół i usunąć pestki. Śmietanę ubić na sztywno. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, nie przerywając mieszania. Laskę wanilii wyjąć z ryżu. Masę ryżową dobrze schłodzić. Porcjami przekładać do niej ubitą śmietanę i ostrożnie przemieszać. Dodać winogrona. Gotowy deser posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5236/Deser-winogronowy