ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoryż 150 gramówlaska wanili 0,5 sztukmleko 3 szklanekcukier 30 gramówsól 1 szczyptacytryna 1 sztukwinogrona jasne 200 gramówwinogrona ciemne 200 gramówśmietana kremówka 100 gramówpłatki migdałowe według uznaniaWykonanie:Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydrążyć rdzeń. Mleko połączyć z ryżem, cukrem, skórką otartą z cytryny, solą i rdzeniem oraz laską wanilii. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 25 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać widelcem.Oczyszczone winogrona przekroić na pół i usunąć pestki. Śmietanę ubić na sztywno. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, nie przerywając mieszania. Laskę wanilii wyjąć z ryżu. Masę ryżową dobrze schłodzić. Porcjami przekładać do niej ubitą śmietanę i ostrożnie przemieszać. Dodać winogrona. Gotowy deser posypać prażonymi płatkami migdałowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: