Wykonanie
Lubię czasem zjeść gotowy, kupny deser. Najczęściej mam ochotę na
ryż na mleku lub
kaszkę. Od czasu do czasu zdarzy się, że z resztek
ryżu z obiadu mama przygotuje to pierwsze, ale ostatnio nie ma mnie w domu częściej niż jestem, więc nawet jeśliby był, to małe mam szanse, że się załapię. Raz, kiedy R. odwiedził mnie w domu, przygotowałam
ryż sama, według przepisu poniżej, który wzięłam stąd c:
Składniki:1 szkl.
ryżu3 - 4 szkl.
mleka3 - 4 łyżki
śmietany 36%2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru z
waniliąszczypta
soliRyż zalać szklanką
mleka, dodać
sól i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż
ryż wchłonie płyn. Uzupełniać
mleko systematycznie, gotując tak długo, aż
ryż był miękki. Przy ostatniej porcji
mleka dodać
cukier biały i ten z
wanilią oraz
śmietankę.