ßßß
Dla 6ciu osob:150 g ryzu do gotowania na mleku (odpowiedni rodzaj)1 laska waniliskorka otarta z 1 pomaranczy lub cytryny110 g cukru750 ml mleka200 g smietany kremowej1 opakowanie cukru waniliowegoRyz wlozyc do 350 ml wody i zagotowac, zmniejszyc plomien i gotowac jescze 5 minut. Odsaczyc na sicie. Laske wanili rozkroic wzdluz i wyjac maziaste wnetrze. Ryz przelozyc ponownie do garnka, dodac skorke z pomaranczy (cytryny), 75 g cukru, wanilie i mleko, zagotowac. Gotowac na niewielkim ogniu ok. 20 minut mieszajac. Wystudzic. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z ryzem. Przelozyc do 6 miseczek. Posypac na wierzchu pozostalym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Skaramalizowac z piekarniku lub specjalnym palnikiem.Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 11/2012