Wykonanie
Z creme brulee ma to, ze ma slicznie skaramelizowana na wierzchu cukrowa skorke. Swietny pomysl na odmiane zwyklego
ryzu na mleku. Dzieciaki oszalaly! ;)

Dla 6ciu osob:150 g
ryzu do gotowania na
mleku (odpowiedni rodzaj)1 laska
waniliskorka otarta z 1
pomaranczy lub
cytryny110 g
cukru750 ml
mleka200 g
smietany kremowej1 opakowanie
cukru waniliowegoRyz wlozyc do 350 ml
wody i zagotowac, zmniejszyc plomien i gotowac jescze 5 minut. Odsaczyc na sicie. Laske
wanili rozkroic wzdluz i wyjac maziaste wnetrze. Ryz przelozyc ponownie do garnka, dodac skorke z
pomaranczy (
cytryny), 75 g
cukru,
wanilie i
mleko, zagotowac. Gotowac na niewielkim ogniu ok. 20 minut mieszajac. Wystudzic.
Smietane ubic na sztywno i wymieszac z
ryzem. Przelozyc do 6 miseczek. Posypac na wierzchu pozostalym
cukrem wymieszanym z
cukrem waniliowym. Skaramalizowac z piekarniku lub specjalnym palnikiem.Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 11/2012