ßßß Cookit - przepis na Waniliowy ryz na mleku a`la creme brulee

Waniliowy ryz na mleku a`la creme brulee

nazwa

Wykonanie

Z creme brulee ma to, ze ma slicznie skaramelizowana na wierzchu cukrowa skorke. Swietny pomysl na odmiane zwyklego ryzu na mleku. Dzieciaki oszalaly! ;)
Dla 6ciu osob:
150 g ryzu do gotowania na mleku (odpowiedni rodzaj)
1 laska wanili
skorka otarta z 1 pomaranczy lub cytryny
110 g cukru
750 ml mleka
200 g smietany kremowej
1 opakowanie cukru waniliowego
Ryz wlozyc do 350 ml wody i zagotowac, zmniejszyc plomien i gotowac jescze 5 minut. Odsaczyc na sicie. Laske wanili rozkroic wzdluz i wyjac maziaste wnetrze. Ryz przelozyc ponownie do garnka, dodac skorke z pomaranczy (cytryny), 75 g cukru, wanilie i mleko, zagotowac. Gotowac na niewielkim ogniu ok. 20 minut mieszajac. Wystudzic. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z ryzem. Przelozyc do 6 miseczek. Posypac na wierzchu pozostalym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Skaramalizowac z piekarniku lub specjalnym palnikiem.
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 11/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/03/Waniliowy-ryz-na-mleku-ala-creme-brulee.html