Wykonanie
Domowa masa kajmakową zwana również masą
krówkową lub 'dulce de leche'. Najprościej jest oczywiście kupić gotową puszkę. Ale - nie zawsze jesteście zadowoleni z jej jakości - w komentarzach skarżycie się, że w
masie często są grudki lub jest mocno scukrzona. A może w lodówce czeka litr
mleka lub kremówka, której termin przydatności się kończy? Przeczytajcie, jak na dwa różne sposoby i w prosty sposób można wykonać masę kajmakową :-). Przyda się nam do kolejnych przepisów na blogu.Sposób 1, najprostszy - masa kajmakowa z puszkiSkładniki:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonegoMasę najlepiej przygotować dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć.
Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w wysokim garnku i zalać
wodą do przykrycia puszki. Na garnek nałożyć pokrywkę. Gotować przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie (w razie konieczności
wodę uzupełniać). Puszkę wystudzić, następnie otworzyć.
Sposób 2 -
confiture de lait (
mleczna konfitura), specjalność z francuskiej NormandiiSposób na otrzymanie przepysznej masy kajmakowej z dodatkiem ziarenek
wanilii. O kolorze średnio ciemnego karmelu, trochę rzadsza w konsystencji od masy kajmakowej z puszki. To raczej bardzo gęsty,
waniliowy sos kajmakowy otrzymywany przez długie gotowanie
mleka z
cukrem.Składniki na około 500 ml:1500 ml
mleka (6 szklanek o pojemności 250 ml)1,5 szklanki
cukruszczypta
soli2 łyżeczki ekstraktu lub pasty z
waniliiDo garnuszka z bardzo szerokim (duża powierzchnia parowania) i grubym dnem nalać
mleka. Dodać
cukier,
sól,
wanilię, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.Zmniejszyć moc palnika, gotować na minimalnej mocy przez około 2 - 3 godziny (mieszając bardzo rzadko), aż całość nabierze głębokiego karmelowego koloru i zgęstnieje. Pamiętajmy, że
confiture de lait gęstnieje także stygnąc!W celu przyspieszenia procesu gotowania zamiast jednej szklanki
mleka można dodać 1 szklankę
śmietany kremówki.
Źródło inspiracji na dulce de leche ze zwykłego
mleka- marthastewart.com