Wykonanie
Składniki (na 250 ml
lodów):1,5 szklanki
mleka 3,2%3/4 szklanki
cukru1,5 szklanki całych ziaren
kawyszczypta
soli1,5 szklanki
śmietany kremówki5 dużych
żółtek1/4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/4 łyżeczki drobno zmielonej
kawyPodgrzewamy
mleko, dodajemy
cukier, całe ziarna
kawy,
sól i połowę
śmietany kremówki do rondelka, i podgrzewamy aż całość będzie dość ciepła, ale nie wrzącą. Gdy mieszanina jest ciepła, zdejmujemy ją z ognia, i zostawiamy do stygnięcia w temperaturze pokojowej przez ok. 1 godzinę.Po tym czasie wlewamy pozostałą
śmietanę do metalowego naczynia, osadzonego na lodzie na większej misce. Ustawić sitka na górze miseczek. Odkładamy na bok.Podgrzewamy znów mieszaninę
mleka i
kawy, na średnim ogniu, aż znowu będzie gorąca (nie wrzącą!). W osobnej misce ubijamy
żółtka. Powoli wlewamy
mleko i podgrzewamy nad
wodą mieszaninę
kawy i
żółtek, cały czas ubijając. Wyskrobujemy ogrzewane
żółtka z powrotem do rondelka.Całość mieszamy stale na średnim ogniu, skrobiąc dno, aż masa zgęstnieje. To może potrwać około 10 minut. Wlewamy krem przez sitko i mieszamy go do konsystencji kremu. Przeciskamy ziarna
kawy w sitku aby wydobyć tyle smaku
kawy, ile to możliwe. Następnie usuwamy ziarna. Mieszamy z
wanilią i drobno zmieloną
kawą.Schładzamy mieszaninę dokładnie w lodówce, po czym zamrażamy w lodziarce.