Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
marchew 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0.5 sztuk
grzyby suszone 4 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka żytnia 10 dekagramów
mąka żytnia razowa 10 dekagramów
czosnek 2 ząbkiskórka od
chleba 1 sztukWykonanie:Składniki zakwasu zalać w słoju 1 l przegotowanej
wody, przykryć gazą i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej (zakwas można zastąpić 1 l gotowego
żuru). Z warzyw i
grzybów ugotować 1 l
wywaru, lekko posolić i przelać przez sito. Dodać 1 l zakwasu i zagotować. Podawać z gotowanymi
ziemniakami.Uwagi:Skórka
chleba musi byc razowa.Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy z
GrzybówWigiliaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: