ßßß Cookit - przepis na Żurek II

Żurek II

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
marchew 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0.5 sztuk
grzyby suszone 4 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka żytnia 10 dekagramów
mąka żytnia razowa 10 dekagramów
czosnek 2 ząbki
skórka od chleba 1 sztuk
Wykonanie:
Składniki zakwasu zalać w słoju 1 l przegotowanej wody, przykryć gazą i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej (zakwas można zastąpić 1 l gotowego żuru). Z warzyw i grzybów ugotować 1 l wywaru, lekko posolić i przelać przez sito. Dodać 1 l zakwasu i zagotować. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Uwagi:
Skórka chleba musi byc razowa.
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3216/Zurek-II