Wykonanie
Ostatnio myślę o nim codziennie. Przez cały dzień. Zaczynam już o poranku. Jak tylko się zbudzę, zaczynam tęsknić za jego ciepłem i zapachem. Nigdy nie mam go dość. Nigdy mi się nie nudzi. Kocham Cię
żurku!!- kilka kromek ciemnego, czerstwego
chleba- 2 łyżki
mąki razowej- 3 ząbki
czosnku-
ziemniaki-
marchewka,
pietruszka,
seler-
majeranek,-
sól,
pieprzChleb wkładamy do słoika, zasypujemy go
mąką, zalewamy zimną
wodą. dodajemy
majeranek i 1 ząbek wyciśniętego przez praskę
czosnku. Odstawiamy na kilka dni w ciemne i ciepłe miejsce. Drugiego dnia należy mocno w nim zamieszać łyżką, aby
chleb się rozpadł.Zakwas jest gotowy po około 5-7 dniach. Generalnie nie ma dokładnych wytycznych kiedy dokładnie możemy go zacząć używać, chodzi o to, aby jego kwaśność odpowiadała naszemu smakowi. Ja zawsze żurek gotuję siódmego dnia.Gdy stwierdzimy, że nasz zakwas odstał już swoje, w 750 ml.
wody gotujemy
wywar z
marchwi,
pietruszki i
selera. Następnie wyjmujemy
włoszczyznę, a do
wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gdy będą miękkie przelewamy do nich przez sitko zakwas. Tutaj również nie ma określonej ilości. Ja dodaję dużo, gdyż lubię, gdy żurek jest kwaśmy, ale każdy dodaje ilość zakwasu wg własnego uznania. Mieszamy, dodajemy 2 wyciśnięte ząbki
czosnku,
sól,
pieprz i
majeranek. Mieszamy, gotujemy wszystko jeszcze 5 minut i gotowe!Smacznego!!