Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 500 gramów
jajka 2 sztuk
mąka gryczana 1 szklanek
słonina wędzona 100 gramów
ser owczy 120 gramów
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć. Dodać
mąkę,
jajka, oprószyć
sola oraz
pieprzem i wyrobić elastyczne ciasto. Na zwilżonej
wodą desce rozsmarować ciasto. Wierzch dobrze wygładzić nożem. Zagotować dużą ilość osolonej
wody. Na deseczce nożem odcinać podłużne kluseczki i wrzucać do wrzątku. Gotować kilka minut i wyjąć łyżka cedzakową.W małą kosteczkę pokroić
słoninę i ze smażyć na suchej patelni. Oprószyć
solą. Chrupiącymi skwarkami posypać strapaczki oraz pokruszonym
owczym serem lub
bryndzą i udekorować gałązkami
natki pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: