ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekcukier 1 szklanekdrożdże 30 gramówmleko 2 szklanekmargaryna 100 gramówjajko 2 sztukCynamon 0.5 łyżek deserowychrodzynki 100 gramówskórka kandyzowana 100 gramówpłatki migdałowe 50 gramówWykonanie:Drożdże rozmieszać z łyżką cukru i mleka, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać roztopioną zimną margarynę, resztę mleka, jajka, cukier i wyrośnięty rozczyn. Ręką wyrobić sprężyste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Wyrośnięte rozwałkować na prostokąt, posmarować roztopioną margaryną i posypać bakaliami. Ciasto zwinąć wzdłuż i pokroić w plastry o grubości 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ślimaki posypać cukrem i piec ok. 20 minut w 190 stopniach.Uwagi:Do ciasta używamy 50g skórki kandyzowanej z pomarańcza i 50g skorki kandyzowanej z cytryny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: asajData: 2010-05-29a gdzie ślimak?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: