Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
cukier 1 szklanek
drożdże 30 gramów
mleko 2 szklanek
margaryna 100 gramów
jajko 2 sztuk
Cynamon 0.5 łyżek deserowych
rodzynki 100 gramówskórka kandyzowana 100 gramów
płatki migdałowe 50 gramówWykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżką
cukru i
mleka, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do miski przesiać
mąkę, dodać roztopioną zimną
margarynę, resztę
mleka,
jajka,
cukier i wyrośnięty rozczyn. Ręką wyrobić sprężyste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Wyrośnięte rozwałkować na prostokąt, posmarować roztopioną
margaryną i posypać
bakaliami. Ciasto zwinąć wzdłuż i pokroić w plastry o grubości 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Ślimaki posypać
cukrem i piec ok. 20 minut w 190 stopniach.Uwagi:Do ciasta używamy 50g skórki kandyzowanej z
pomarańcza i 50g skorki kandyzowanej z
cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: asajData: 2010-05-29a gdzie ślimak?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: