ßßß Cookit - przepis na Kacze udka

Kacze udka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
udka kacze 4 sztuk
tłuszcz kaczy 1 kilogramów
włoszczyzna 0,5 pęczek
majeranek według uznania
tymianek według uznania
rozmaryn według uznania
czosnek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
żurawina - słoiczek 1 sztuk
Wykonanie:
Oczyszczone, obficie posolone udka odstawić na 2 godziny.
Rozpuścić tłuszcz kaczy lub smalec i włożyć do niego opłukane z soli i osuszone udka. Gotować na małym ogniu 2 godziny z ziołami oraz oczyszczona włoszczyzną (marchewka, seler, pietruszka) i 2 ząbkami czosnku. Gdy udka będą miękkie, ostudzić, a potem obsmażyć na tłuszczu na zloty kolor. Podawać z żurawiną.
Uwagi:
Smalec, w którym gotowały się udka można przecedzić, a włoszczyznę pokroić w kostkę i dodać do tłuszczu. Powstanie smalczyk do pieczywa.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11414/Kacze-udka