Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoudka kacze 4 sztuktłuszcz kaczy 1 kilogramów
włoszczyzna 0,5 pęczek
majeranek według uznania
tymianek według uznania
rozmaryn według uznania
czosnek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
żurawina - słoiczek 1 sztukWykonanie:Oczyszczone, obficie posolone udka odstawić na 2 godziny.Rozpuścić tłuszcz kaczy lub
smalec i włożyć do niego opłukane z
soli i osuszone udka. Gotować na małym ogniu 2 godziny z
ziołami oraz oczyszczona
włoszczyzną (
marchewka,
seler,
pietruszka) i 2 ząbkami
czosnku. Gdy udka będą miękkie, ostudzić, a
potem obsmażyć na tłuszczu na zloty kolor. Podawać z
żurawiną.Uwagi:
Smalec, w którym gotowały się udka można przecedzić, a
włoszczyznę pokroić w kostkę i dodać do tłuszczu. Powstanie smalczyk do
pieczywa.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: